Toelichting programma's

Bouwen en wonen (VHLOSV)

Programma Bouwen en wonen (VHLOSV)

2025

2026

2027

2028

Nieuw beleid & Intensiveringen

Damcentrum en Stationsplein

-300

-150

0

0

Gebiedsvisie De Julianabaan

0

0

0

-400

Omgevingsplan 3.0 en ontwikkeling omgevingsprogramma's

-500

0

0

0

Park Vreugd en Rust - Brug langs de Vliet

-14

-14

-14

-14

Subtotaal

-814

-164

-14

-414

Investeringsplan

Actualisatie Investeringsplan 2024-2028

-15

1

1

1

Subtotaal

-15

1

1

1

Totaal programma Bouwen en wonen (VHLOSV)

-829

-163

-13

-413

Bedragen x € 1.000

Toelichting

Nieuw beleid & Intensiveringen

Damcentrum en Stationsplein

Voor beide plekken in onze gemeente zijn in 2023 moties aangenomen. De moties hebben gemeen dat er sprake is van meerdere ruimtelijke gebruiksdoelen en dat de inrichting en het verblijfsklimaat verbetering vragen.
De motie Een Fijn thuis aan de Sluis gaat over Damcentrum en roept op een integraal stappenplan voor het gebied te maken. Dat stappenplan is gereed. In het stappenplan is uitgewerkt welke verbetermaatregelen al zijn of worden uitgevoerd en welke verbetermaatregelen eerst nadere uitwerking en financiering vragen alvorens deze kunnen worden uitgevoerd.
De motie En Plein Public gaat over het Stationsplein in Voorburg en roept op een integraal verbeterplan te maken. Hiervoor is eerst een projectplan gemaakt. Dat is gereed. Het projectplan maakt onderscheid tussen verbeteringen in de inrichting van het plein op korte en middellange termijn. Het voornemen is om op middellange termijn de voorgenomen tramlijn van Den Haag centrum via de Binckhorst naar Voorburg van een halte te voorzien op het Stationsplein. De herinrichting van het Stationsplein, rekening houdend met huidige én nieuwe gebruiksdoelen (tramhalten, verkoelende waterpartij), is gekoppeld aan de tijdlijn van de planstudie en de financiering van het Masterplan Bereikbaarheid CID Binckhorst. Voor de korte termijn wil het college ruimte bieden voor ‘no regret’ verbetermaatregelen (ruimte voor terrassen, ruimte voor kleinschalige vergroening, decoratie van de pilaren).
Voor de uitvoering van het projectplan Damcentrum en Stationsplein is projectcapaciteit benodigd. Hiervoor zijn extra middelen opgenomen in de Kadernota.

Gebiedsvisie De Julianabaan

In samenspraak met de winkeliers, bewoners en vastgoedeigenaren wordt gewerkt aan het opstellen van een integrale gebiedsvisie voor De Julianabaan. Een visie die richting geeft aan het toekomstbestendig maken van dit woon-, winkel- en verblijfsgebied. De gebiedsvisie zal onder meer betrekking hebben op de herinrichting en het vergroenen van de openbare gebieden. Verder maakt de inpassing van een nieuwe bibliotheek, inclusief verbrede culturele functies zoals oefenruimtes en theater, en verschillende private initiatieven onderdeel uit van de opgave.
De vaststelling van de gebiedsvisie wordt voorzien in het eerste kwartaal van 2025. Voorafgaand daaraan wordt in de tweede helft van 2024 gekomen tot een zogenaamde basisvariant als fundament voor de visie en wordt in die periode een vervolg gegeven aan het  participatietraject.

Omgevingsplan 3.0 en ontwikkeling omgevingsprogramma's

In 2024 worden de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan 2.0 gemaakt. Deze krijgen vanaf 2025 een vervolg in het Omgevingsplan 3.0. en meerdere Omgevingsprogramma’s.
Centraal bij het instrument omgevingsprogramma staat de vraag hoe invulling gegeven wordt aan de ambities, doelen en opgaves uit de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie bepaalt aan welke programma’s verder gewerkt gaat worden en waar daarbij de prioriteiten liggen.
In het Omgevingsplan 2.0 wordt in 2024 toegewerkt naar een basis om in 2025 gebieds- dan wel themagericht het Omgevingsplan voor het gehele grondgebied van Leidschendam-Voorburg te gaan maken. Dit voor de hele gemeente dekkende plan noemen we Omgevingsplan 3.0. De opgave om tot dat plan te komen kan worden vergeleken met het maken van een bestemmingsplan voor het gehele grondgebied met participatie en aandacht voor alle beleidsmatige, juridische en technische componenten. Daarbij is extra aandachtspunt dat ook alle relevante wetgeving en de te gebruiken ICT-omgeving is veranderd. Ook dat geeft de nodige uitdagingen.
Er is projectcapaciteit (projectleiders en -assistenten) en specifieke expertise nodig om deze nieuwe instrumenten goed in te zetten en om waar nodig ondersteunend onderzoek te laten doen. Voor 2025 is hiervoor een bedrag geraamd, bedoeld voor projectcapaciteit en specifieke expertise. In de huidige organisatie ontbreekt de ruimte en deels ook de kennis om de Omgevingsprogramma’s en het Omgevingsplan 3.0. te maken. Dit is daarmee ook een impuls om als organisatie de kennis en kunde zélf te verwerven. In 2025 zal inzichtelijk worden gemaakt welke inzet nodig is in 2026 en latere jaren.

Park Vreugd en Rust - Brug langs de Vliet

"Brug langs de Vliet" vormt een voortzetting van het raadsbesluit 3562 (4 december 2023), waarin is aangegeven dat de kwestie van de brug nader zou worden onderzocht en dan op teruggekomen zou worden. Dit projectonderdeel omvat de herintroductie van een historische verbinding tussen de centrale vijver en de Vliet in park Vreugd & Rust, waarbij een brug uit het begin van de 20e eeuw nieuw leven wordt ingeblazen. Het vormt het sluitstuk van het herstel en de versterking van het Rijksmonument Park Vreugd en Rust.

Investeringsplan

Actualisatie Investeringsplan 2024-2028

De actualisatie van het Investeringsplan 2024-2028 heeft invloed op de begrote kapitaallasten in alle programma's. Het resultaat van het effect op het meerjarig begrotingssaldo is hier te zien.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 13:18:33 met de export van 06/12/2024 13:12:56